
stirile imobiliare
Totul a pornit de la națiunile insulare din Pacific, precum Vanuatu, care riscă să dispară sub ape din cauza creșterii nivelului mării. După ani de presiuni, ONU a cerut Curții Internaționale de Justiție să clarifice două lucruri esențiale: ce obligații au țările să protejeze clima și ce consecințe juridice riscă dacă nu fac nimic, transmite AP.
„Supraviețuirea poporului meu este în joc”, a declarat procurorul general din Vanuatu în fața judecătorilor în decembrie.
Cifrele vorbesc de la sine: nivelul mării a crescut cu peste 4 centimetri în ultimul deceniu, iar temperatura globală s-a ridicat cu 1,3 grade față de perioada preindustrială. Pentru insulele din Pacific, situația e și mai dramatică.
Decizia vine după o serie de victorii juridice pentru activiștii climatici. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit anul trecut că țările trebuie să-și protejeze mai bine populația de efectele schimbărilor climatice, iar Olanda a fost prima țară condamnată în 2019 pentru că nu-și proteja suficient cetățenii.
Statele Unite și Rusia se opun ferm ideii că ar avea obligații legale de reducere a emisiilor impuse de o instanță internațională. Dar pentru micile națiuni insulare, această decizie ar putea fi ultima șansă de a forța marii poluatori să ia măsuri concrete.
Articolul Decizie istorică: Curtea ONU hotărăște astăzi ce obligații au țările pentru protecția climei apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Cea mai înaltă instanță a ONU va anunța miercuri o decizie istorică despre responsabilitățile țărilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Deși avizul nu va fi obligatoriu, ar putea deveni baza pentru procese viitoare împotriva guvernelor.
Articolul Decizie istorică: Curtea ONU hotărăște astăzi ce obligații au țările pentru protecția climei apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax