
stirile imobiliare
La doar două săptămâni de la semnarea unui acord între Uniunea Europeană și Israel, menit să faciliteze livrarea ajutorului umanitar „la scară largă” către populația din Fâșia Gaza, situația pe teren s-a deteriorat grav, iar accesul la ajutoare este blocat.
Armata israeliană a lansat o ofensivă aeriană și terestră în regiunea Deir Al-Balah în noaptea de 20 spre 21 iulie, care a continuat în zilele următoare. Deir AL-Balah găzduiește numeroase ONG-uri și agenții ONU, considerate nodul principal al operațiunilor umanitare în Gaza. Un depozit al Organizației Mondiale a Sănătății, cu echipamente medicale și medicamente, a fost bombardat, iar clădirea ce adăpostește personalul OMS a fost și ea vizată de atacuri, forțând evacuarea tuturor.
Antoine Renard, directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) în Palestina, citat de Le Monde, a subliniat situația dramatică: „Nu există nicio îmbunătățire pe teren. Parametrii au fost greșit stabiliți: nu numărul de coridoare accesibile determină progresul, ci ceea ce ajunge efectiv și stabil la populație. Camioanele intră cu intermitențe. Avem nevoie urgentă de o încetare a focului pentru a stabiliza ajutorul.”
„Nu am reușit să ducem nimic în Gaza din cauza blocadei israeliene”
Convoaiele de ajutor se confruntă cu întârzieri uriașe și cu situații tensionate: o echipă PAM a petrecut nouăsprezece ore pentru a recupera 25 de camioane la punctul de trecere Kerem Shalom, iar populația disperată și înfometată atacă convoaiele, ceea ce a dus chiar la victime în mulțime la Zikim, unde s-au tras focuri de armă.
Uniunea Europeană a anunțat că a încheiat un acordul cu Israelul privind livrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, în 10 iulie 2025. În cadrul acestuia, Israel s-a angajat să permită livrarea de ajutoare umanitare în Gaza prin deschiderea de noi puncte de trecere și creșterea numărului de camioane de ajutor zilnice. De asemenea, s-a convenit asupra redeschiderii rutelor de ajutor prin Iordania și Egipt, reluarea livrărilor de combustibil pentru activitățile umanitare și protejarea lucrătorilor umanitari. UE a menționat că va monitoriza implementarea acestui acord și va evalua progresele la fiecare două săptămâni.
Ahmed Bayram, consilier media al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, organizație umanitară din Norvegia, a criticat comunicarea UE: „Anunțul european este o formulă goală. Nu am reușit să introducem nimic în Gaza din cauza blocadei israeliene, deși avem corturi disponibile în Egipt care ar putea adăposti familii.”
Israelul nu mai permite șederea unui oficial ONU care dezvăluie criza din Gaza
Mai mult, armata israeliană a emis un ordin de evacuare pentru o suprafață de peste 5 kilometri pătrați în Deir Al-Balah, ceea ce a paralizat operațiunile umanitare pentru zile întregi. Agențiile ONU, precum OCHA și Unops, care oferă sprijin logistic, se află în zona evacuată, iar o instalație vitală de desalinizare a apei potabile este amenințată.
Politic, situația va deveni și mai tensionată: ministrul israelian Gideon Saar a anunțat că viza directorului agenției OCHA a ONU pentru teritoriile ocupate, Jonathan Whittall, nu va fi prelungită, reproșându-i acestuia un „comportament părtinitor și ostil față de Israel”. Whittall este cunoscut pentru criticile dure aduse crizei umanitare din Gaza. Potrivit ONU, peste 1.000 de palestinieni au fost uciși de la sfârșitul lunii mai, în timp ce încercau să obțină ajutor alimentar, cei mai mulți în apropierea punctelor de distribuție ale controversatei organizații Humanitarian Gaza Foundation.
„Moarte și distrugere fără echivalent în istoria recentă”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat ororile fără precedent din Gaza: „Ororile care se desfășoară în Gaza au un nivel de moarte și distrugere fără echivalent în istoria recentă. Lipsa alimentelor e critică, iar foametea bate la toate ușile.”
„Armata israeliană trebuie să înceteze să ucidă persoane la punctele de distribuție a ajutorului umanitar”, a transmis Kaja Kallas, șefa diplomației europene.
Sancțiunile UE împotriva Israelului, blocate de lipsa consensului între state
Miniștrii de externe europeni au cerut Israelului măsuri concrete și au avertizat că, în lipsa progreselor, vor lua în calcul sancțiuni, inclusiv suspendarea Acordului de Asociere UE-Israel, dar sunt discrepanțe majore între declarațiile politice și realitatea de pe teren.
Totuși, sprijinul Uniunii Europene pentru Israel devine fragil, iar sancțiunile rămân o opțiune discutată, însă nu pot fi aplicate din cauza lipsei consensului între statele membre. Un nou consiliu al miniștrilor de externe va avea loc pe 28 august, la Copenhaga, unde vor fi discutate aceste teme.
Între timp, mii de civili din Gaza rămân privați de ajutorul vital, alimente, apă potabilă și medicamente, iar conflictul și blocajele politice pun în pericol viețile și condițiile de supraviețuire ale populației. Cei mai afectați sunt copiii și femeile.
Articolul Eșecul acordului UE-Israel: Gaza este sub asediu, iar ajutorul umanitar blocat apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Acordul umanitar dintre UE și Israel, menit să livreze ajutor „la scară largă” în Gaza, este compromis. Atacurile și blocajele israeliene împiedică intrarea ajutoarelor și accesul populației la aceastea.
Articolul Eșecul acordului UE-Israel: Gaza este sub asediu, iar ajutorul umanitar blocat apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax