
stirile imobiliare
Olanda și Grecia au înregistrat cele mai mari recorduri în domeniul energiei solare, în timp ce energia eoliană a atins, de asemenea, noi maxime în lunile mai și iunie.
Noile date ale grupului de reflecție Ember arată că energia solară a reprezentat 22,1 % din mixul energetic al UE în iunie 2025, depășind cu puțin energia nucleară și, în special, depășind cu mult combustibilii fosili.
Cel puțin 13 state membre au înregistrat recorduri lunare în ceea ce privește energia solară, printre care Olanda (40.5%) și Grecia (35.1%), datorită creșterii capacității și perioadei de vreme însorită, potrivit Euronews.
Această schimbare a ajutat, de asemenea, UE să gestioneze creșterea cererii de energie determinată de valurile de căldură de la începutul verii, care continuă să afecteze continentul.
O putere a energiei solare
„Europa devine o putere în domeniul energiei solare”, afirmă Chris Rosslowe, analist energetic la Ember.
Țările europene ating niveluri record de scădere a energiei electrice produse din cărbune
Pe măsură ce energia solară a crescut, dependența Europei de cărbune a scăzut drastic.
Doar 6.1% din energia electrică a UE a provenit din cărbune, în scădere față de 8.8% în anul precedent și cel mai scăzut nivel lunar înregistrat vreodată.
Germania și Polonia, care împreună reprezintă majoritatea consumului de cărbune al UE, au înregistrat ambele niveluri record de scădere. Germania a generat doar 12.4% din energia sa din cărbune, în timp ce mixul energetic al Poloniei încă includea o cantitate mare de cărbune – 42.9% în total.
Alte țări, printre care Cehia (17.9%), Bulgaria (16.7%) și Danemarca (3.3%), au înregistrat, de asemenea, noi minime.
Zece state membre ale UE nu au utilizat deloc energia din cărbune, printre care Irlanda, care și-a închis oficial ultima centrală pe cărbune la 20 iunie. Spania și Slovacia intenționează, de asemenea, să renunțe treptat la cărbune în 2025.
În același timp, cel puțin 13 țări membre ale UE au înregistrat cea mai mare pondere a energiei solare din istorie. Printre acestea se numără Belgia, Croația, Franța, Ungaria, Italia, Portugalia și Slovacia.
În ansamblu, datele sunt promițătoare pentru tranziția energetică a Europei, indicând o vară mai puțin influențată de combustibilii fosili și mai mult de soare.
Sprijinul public pentru energia verde rămâne puternic
Europa poate atribui parțial succesul său în domeniul energiei solare sprijinului copleșitor al publicului pentru sursele de energie regenerabile, în special atunci când acestea oferă beneficii economice vizibile.
Comisia Europeană raportează că aproape nouă din zece europeni susțin măsurile luate de UE pentru creșterea energiei regenerabile.
În multe țări, panourile solare pe acoperișuri, facturile mai ieftine și independența față de piețele volatile ale combustibililor fosili rezonează și cu consumatorii mai tineri și mai conștienți de schimbările climatice.
Cercetările arată că programele energetice comunitare care oferă reduceri, proprietate comună sau crearea de locuri de muncă locale beneficiază de sprijinul constant al rezidenților europeni.
Proiectele care implică comunitățile din timp și împărtășesc câștigurile financiare au, de asemenea, mai multe șanse de succes pe termen lung.
Acestea au reprezentat, de asemenea, un avantaj pentru capacitatea solară. Capacitatea solară este în creștere în Europa, contribuind la accelerarea renunțării la combustibilii fosili.
În 2008, doar 1 % din mixul energetic regenerabil al Europei provenea din energia solară. În 2023, energia solară a reprezentat 20.5 % din această producție, potrivit Comisiei.
„Recordurile neîntrerupte nu sunt doar rezultatul vremii însorite, ci și al noilor centrale solare construite în fiecare an”, explică Rosslowe.
Oportunitatea energiei solare abia începe
Deși reperul de luna trecută a fost semnificativ, analiștii spun că este doar o mică parte din ceea ce este posibil.
Un studiu recent realizat de Global Energy Monitor a revelat că transformarea minelor de cărbune închise în ferme solare ar putea genera suficientă energie electrică pentru a alimenta o țară de dimensiunea Germaniei.
În întreaga Europă, peste 1.2 milioane de hectare de foste situri de cărbune ar putea fi reutilizate pentru energie curată, potrivit organismului de supraveghere cu sediul în San Francisco.
Nu doar energia solară este motorul tranziției energetice a Europei. Energia eoliană a reprezentat aproape 16% din energia electrică a UE atât în mai, cât și în iunie, potrivit analizei Ember – cea mai mare pondere înregistrată vreodată pentru aceste luni.
În ciuda creșterii record a energiei verzi în Europa, combustibilii fosili au reprezentat în continuare aproximativ un sfert din energia electrică a UE în luna iunie. Este mult sub nivelul anilor precedenți, dar evidențiază în continuare provocările care ne așteaptă, în special în anumite momente ale zilei sau în diferite anotimpuri, când producția de energie solară și eoliană scade.
Experții spun că o capacitate mai mare de stocare, rețele mai inteligente și o planificare mai bună a cererii vor fi esențiale pentru a bate noi recorduri și a elimina și mai mult combustibilii fosili din sistem.
„Energiile regenerabile cu costuri reduse contribuie deja la scoaterea sistemului energetic european din rollercoaster-ul prețurilor energiei fosile”, spune Rosslowe.
„Următoarea mare oportunitate vine din adăugarea stocării în baterii și a flexibilității pentru a extinde utilizarea energiei regenerabile în dimineți și seri, când combustibilii fosili încă stabilesc prețuri ridicate la energie”.
Articolul Europa devine o putere în domeniul energiei solare. Țările care au înregistrat cele mai mari recorduri apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Pentru prima dată în istorie, energia solară a generat mai multă energie electrică decât orice altă sursă din UE luna trecută.
Articolul Europa devine o putere în domeniul energiei solare. Țările care au înregistrat cele mai mari recorduri apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax