
stirile imobiliare
Agenția Națională pentru Gestionarea Deșeurilor Radioactive (ANDRA) a prezentat luni ministerului francez responsabil cu industria și energia o evaluare actualizată a costurilor totale ale proiectului Centrului Cigéo, care include perioada 2016-2170, dar nu a luat în calcul deșeurile care ar putea proveni de la noile reactoare nucleare EPR, o generație mai avansată, pe bază de apă sub presiune.
Costurile Cigéo au fost estimate între 26,1 miliarde și 37,5 miliarde de euro și vor fi actualizate constant, finanțarea fiind acoperită de principalii producători de deșeuri, EDF (Électricité de France), grupul Orano, specializat în industria nucleară și Comisariatul pentru Energie Atomică.
250 km de galerii la o adâncime de 500 de metri, săpate în 20 de ani
Centrul de îngropare a deșeurilor nucleare Cigéo este destinat depozitării definitive a deșeurilor nucleare de înaltă activitate, care rămân radioactive timp de sute de mii de ani și este unul dintre cele mai ambițioase și controversate proiecte nucleare, din Franța și din lume. Amplasamentul a fost stabilit în nord-estul Franței, lângă localitatea Bure, unde se vor săpa treptat aproximativ 250 km de galerii subterane. În prezent, acolo există doar un laborator subteran experimental, scrie Le Monde.
Proiectul presupune depozitarea deșeurilor radioactive la 500 de metri adâncime, într-un strat de argilă stabil, de 150 m grosime, considerat ideal pentru izolarea pe termen lung. Cigéo urmează să stocheze 83.000 m³ de deșeuri radioactive cu viață lungă, cele mai periculoase deșeuri produse de cele 57 de reactoare ale EDF. Construcția va dura 20 de ani, iar exploatarea este planificată pentru 100 de ani, între 2050 și 2145, cu închiderea completă în jurul anului 2170.
Un proiect a cărui realizare va depinde de câteva generații
Construcția propriu-zisă a centrului ar putea începe cel mai devreme în 2028. Cererea de autorizare pentru construcția sitului a fost depusă la începutul anului 2023, urmând ca proiectul să primească avizul Autorității de siguranță nucleară în anul 2026, când vor avea loc consultări și o anchetă publică. Sosirea primelor containere de deșeuri este prevăzută acum pentru anul 2050, cu o întârziere față de planurile anterioare, care prevedeau acest lucru între 2035 și 2040.
Proiectul, care a stârnit controverse, din cauza costurilor ridicate, dar și a temerilor legate de siguranța pe termen lung, se confruntă constant cu reevaluarea costurilor și a duratei de construcție, iar estimările actuale variază semnificativ din cauza schimbărilor în politica energetică și a necesității de a optimiza tehnic proiectul pe un termen atât de lung.
Totuși, el este o soluție tehnică care răspunde provocărilor enorme ale gestionării deșeurilor radioactive pe termen foarte lung, iar realizarea sa va implica efortul cumulat al câtorva generații.
Articolul Franța va construi un centru de îngropare a deșeurilor radioactive de 37 miliarde de euro apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Construcția unui centru de îngropare a deșeurilor care rămân radioactive sute de mii de ani va costa Franța aproape 37 de miliarde de euro. Suma a fost actualizată luni de către Agenția franceză pentru Gestionarea Deșeurilor Radioactive, instituția care coordonează proiectul, dar ea va fi revizuită constant, datorită perioadei lungi de construcție și exploatare a centrului, care se va întinde pe câteva generații, potrivit informațiilor furnizate marți de Le Monde.
Articolul Franța va construi un centru de îngropare a deșeurilor radioactive de 37 miliarde de euro apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax