
stirile imobiliare
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) transmite că, potrivit legislației actuale, indemnizațiilor lunare ale judecătorilor (ca de altfel și celor ale procurorilor) le sunt aplicabile, în conformitate cu condițiile de acordare stabilite de lege pentru fiecare în parte, exclusiv trei categorii de sporuri: sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase (până la 1.500 lei brut anterior intrării în vigoare a OUG nr.36/2025, respectiv până la 300 lei brut lunar după această dată), sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică (până la 25% din indemnizația de încadrare) și sporul pentru păstrarea confidențialității (până la 5% din indemnizația de încadrare).
Modificările salariale pot fi făcute doar prin lege
Cuantumul total al sporurilor acordate este în prezent dublu limitat – acesta nu trebuie să depășească nivelul acordat în luna noiembrie 2024 și să se încadreze în prevederile art.25 alin.(1) din Legea-cadru nr.135/2017 (care stabilește o limită maximă de 30% pe fiecare ordonator principal de credite).
ICCJ precizează că atât cuantumul fiecărui spor în parte, cât și limitele stabilite pentru cuantumul total ale acestora sunt stabilite prin lege și pot fi modificate exclusiv printr-un act normativ de forța legii.
„O presupusă modificare a acestora printr-un act administrativ infralegal (respectiv cu forță inferioară legii) este exclusă, nu s-a produs și nu avea cum să se producă, aspecte care se presupune că ar trebui să fie cunoscute la nivelul tuturor puterilor statului din care au provenit opiniile exprimate astăzi. Prin Ordinele președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție din 1 iulie 2025 s-au pus practic în aplicare prevederile OUG nr.36/2025, privind modificarea cuantumului sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare și periculoase (de la 1.500 de lei la 300 de lei), neoperându-se niciun fel de modificări privind cuantumul celorlalte două sporuri sau limita maximă a cuantumului total al sporurilor aplicabile indemnizației, aceste aspecte fiind stabilite de dispoziții legale aflate în vigoare și care nu au făcut obiectul vreunei modificări”, potrivit ICCJ.
Instanța Supremă adaugă că în exercitarea atribuțiilor sale de ordonator principal de credite în ceea ce privește drepturile salariale cuvenite judecătorilor din cadrul tuturor instanțelor judecătorești, Înalta Curte de Casație și Justiție „face strict aplicarea legii”.
„Singularizarea în mod negativ a judecătorilor, în condițiile unei preocupări speciale manifestate în aceste zile de către opinia publică cu privire la aceste aspecte, nu face decât să afecteze independența și prestigiul justiției, în special în contextul în care sistemul judiciar va fi chemat să rezolve inclusiv stările litigioase născute în legătură cu astfel de chestiuni. Deși Înalta Curte recunoaște pe deplin dreptul oricărei cetățean de a examina critic orice aspect ținând de activitatea acesteia, inclusiv cele financiare, atunci când cu privire la acestea se fac afirmații de către politicieni sau reprezentanți ai unor instituții ale statului, aceste afirmații ar trebui să se bazeze pe o informare completă, profesionistă și pe cunoașterea mecanismelor legale aplicabile”, mai arată ICCJ.
Articolul ICCJ clarifică regimul sporurilor pentru magistrați: cuantumul lor total este în prezent dublu limitat apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Magistrații au trei categorii de sporuri: pentru condiții de muncă grele, spor de risc și suprasolicitare neuropsihică și spor pentru păstrarea confidențialității, iar cuantumul lor total este în prezent dublu limitat, potrivit Instanței Supreme.
Articolul ICCJ clarifică regimul sporurilor pentru magistrați: cuantumul lor total este în prezent dublu limitat apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax