Vorbind cu jurnaliștii după o reuniune a miniștrilor de externe la Bruxelles, Kaja Kallas a citat rapoarte ale serviciilor de informații germane și olandeze care arată că Rusia a utilizat arme chimice de cel puțin 9.000 de ori de la începutul invaziei în Ucraina și că acum își intensifică această practică.
„Având în vedere că serviciile de informații spun că această tendință se intensifică, consider că folosirea armelor chimice de către Rusia este un motiv de mare, mare îngrijorare”, a spus Kallas. „Arată că Rusia vrea să provoace cât mai multă durere și suferință pentru ca Ucraina să capituleze”.
Majoritatea țărilor din lume, inclusiv Rusia, au semnat convenția internațională din 1993 care interzice folosirea, producerea, dezvoltarea sau stocarea armelor chimice. Rusia este una dintre cele 65 de țări care nu doar că au semnat Convenția privind Armele Chimice, dar au și ratificat-o.
Declarațiile Kajei Kallas vin pe fondul unei stări tot mai acute de îngrijorare în Europa, pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile nocturne asupra Ucrainei.
Ofensiva de vară a Rusiei a determinat o reacție la Washington: președintele Donald Trump a amenințat cu sancțiuni comerciale dure împotriva Moscovei — dar doar după 50 de zile, dacă Vladimir Putin nu oprește ofensiva, lucru ce a stârnit nemulțumiri la Kiev și în capitalele europene.
Trump a mai declarat că va permite NATO să achiziționeze arme americane pentru Ucraina, însă fără implicare financiară din partea SUA. „Nu le cumpărăm, doar le producem, iar ei vor plăti,” a spus liderul american, vizând aliații „foarte bogați” din Europa.
În replică, Kallas a salutat inițiativa, dar a subliniat: „Dacă plătim noi, este sprijin european, nu american”.