
stirile imobiliare
Indiferent cât de activi suntem, cei mai mulți dintre noi ajungem să ne prăbușim pe canapea la finalul zilei, fie pentru câteva ore înainte de culcare, fie pentru un maraton de seriale într-o zi ploioasă. Avem pozițiile noastre preferate, colțurile noastre preferate, și le păstrăm seară de seară: adesea ghemuiți, cocoșați, într-o postură de „cartofi de canapea”, potrivit The Telegraph.
Totuși, această dependență de mobilierul moale ne omoară încet. Potrivit numeroaselor studii, statul prelungit pe scaun – indiferent de postură – este puternic asociat cu un risc crescut de boli cronice grave, inclusiv boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. O meta-analiză din 2015 a arătat că timpul îndelungat petrecut în poziție sedentară este asociat cu un risc cu 91% mai mare de diabet de tip 2, un risc cu 24% mai mare de cancer de colon și un risc cu 14% mai mare de evenimente cardiovasculare – chiar și în rândul persoanelor care fac exerciții în mod regulat.
Iar acel „cântec de sirenă” al canapelei îți poate fi fatal și pentru coloană, sfărâmată pe recifele bureților tapițați. Potrivit unui sondaj recent realizat de Sofa Club, 75% dintre britanici spun că suferă de dureri sau disconfort cauzate, cel mai probabil, de felul în care stau jos. Disconfortul este amplificat de faptul că, de obicei, ne așezăm în aceeași poziție, în fiecare seară, timp de ani de zile.
Cuvântul cheie: „prelungit”
„În toate studiile privind durerea posturală asociată cu statul jos, există un cuvânt-cheie important, și anume ‘prelungit’”, spune Sam Bowden, fizioterapeut înregistrat la clinica Head2Toe din Surrey. „Poți sta în orice postură dorești, atâta timp cât nu o menții prea mult timp. Există dovezi că, dacă stai cocoșat sau într-o poziție înclinată și incomodă pentru perioade lungi, este asociat cu dureri de gât și de spate, pentru că poziția creează o încărcare inegală a coloanei, punând presiune pe țesuturile moi, ligamente și discuri intervertebrale. Nu e vorba că organismul nu poate suporta, ci că nu îi place să o facă ore în șir – vrea să te miști.”
„Statul prelungit în anumite poziții poate agrava și circulația sângelui”, adaugă profesorul Mark Whiteley, chirurg venos și fondatorul The Whiteley Clinic, menționând că stagnarea sângelui poate crește riscul de tromboză.
Ambii experți recomandă să te ridici, să te întinzi sau să te miști la fiecare 20 până la 60 de minute, pentru a diminua presiunea asupra organismului.
Care sunt cele mai nocive poziții pe canapea?
Articolul Modul în care stai pe canapea îți scurtează viața. Ce trebuie să știi apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Pozițiile greșite pe canapea îți pot afecta sănătatea. Iată cum le poți corecta.
Articolul Modul în care stai pe canapea îți scurtează viața. Ce trebuie să știi apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax