
stirile imobiliare
Ultimul raport publicat de rețeaua Eurydice arată că profesorii din Uniunea Europeană au, în medie, 19,6 ore de predare pe săptămână. În România, media este comparativ mai mică, de 17,4 ore.
Informațiile oficiale contrazic concluziile formulate de Institutul de Științe ale Educației, care susținea într-un document că România ar depăși media Uniunii Europene dacă norma ar urca la 20 de ore.
Eurydice funcționează sub coordonarea Comisiei Europene și analizează date despre sistemele educaționale din Europa.
În raportul din 2023, România apare cu o medie de 17,4 ore de predare pe săptămână, în timp ce la nivelul Uniunii Europene media este de 19,6 ore.
Totuși, într-o analiză realizată de Institutul de Științe ale Educației (IȘE), care nu a fost acceptată oficial de Ministerul Educației, apare afirmația că „valoarea medie a normei didactice în Europa este de 18-19 ore”.
Documentul mai susține că o normă de 20 de ore în România ar depăși această medie.
Analiza IȘE a fost obținută de Edupedu.ro, după ce jurnaliștii au cerut oficial un punct de vedere privind efectele unor măsuri prevăzute în noua lege a educației. Printre acestea se numără creșterea normei de predare, numărul mai mare de elevi în clasă, reducerea burselor și reorganizarea școlilor.
Citește AICI analiza Edupedu.ro.
Ministerul Educației a transmis presei doar două pagini din documentul original, conform spuselor jurnaliștilor. Paragraful referitor la media europeană a normei a fost eliminat, iar Edupedu acuză instituția că a „manipulat” datele și a ascuns concluziile integrale ale analizei.
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că IȘE a folosit informații dintr-un raport Eurydice mai vechi, din 2021, care nu mai este la fel de relevant ca cel din 2023.
„Nu am reproșuri privind demersul jurnalistic, dar mă miră unele practici ale colegilor din cadrul Institutului. În draftul propus ministerului, citarea Eurydice este greșită”, a declarat oficialul.
El a mai scris că orice lucrare științifică trebuie verificată înainte de a fi publicată oficial și că „formularea ’18-19 ore’ este derivată, nu preluată corect din sursă”, potrivit unui comunicat transmis joi de către ministru.
Daniel David a mai precizat că Institutul are libertate în activitatea de cercetare, dar că rezultatele trebuie asumate personal în lipsa unei validări oficiale.
„Dacă îți asumi sarcini primite din afara instituției, trebuie să o faci în nume personal”, a adăugat ministrul.
Raportul Eurydice din 2023 arată și că profesorii români nu doar că predau mai puțin decât colegii lor din Uniunea Europeană, ci și că timpul lor total de lucru este mai redus. În România, media săptămânală este de 34,5 ore, comparativ cu 39 în Uniunea Europeană.
Raportul complet Eurydice 2023 poate fi consultat AICI.
Articolul Norma profesorilor din România, sub media europeană. Raportul Eurydice contrazice datele IȘE apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Datele oficiale din raportul Eurydice 2023 arată că profesorii din România au o normă de predare mai mică decât media Uniunii Europene. Acest aspect contrazice o analiză realizată de Institutul de Științe ale Educației, care susține contrariul. De asemenea, există acuzații că Ministerul Educației a ascuns sau modificat informații din documentul IȘE.
Articolul Norma profesorilor din România, sub media europeană. Raportul Eurydice contrazice datele IȘE apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax