
stirile imobiliare
Conform unui studiu mondial, trei sferturi din aceste cazuri ar putea fi prevenite printr-un tratament simplu.
Infecția cronică cu Helicobacter pylori (H. pylori) reprezintă astăzi principalul factor de risc cunoscut pentru cancerul de stomac, potrivit publicației News Atlas.
Bacteria trăiește în mucoasa stomacului și poate rămâne acolo ani de zile fără a provoca simptome. Pe termen lung însă, infecția cronică pe care o generează poate provoca inflamații, ulcere și chiar evolua spre cancer de stomac.
Vestea bună este că această infecție poate fi tratată eficient printr-o combinație de antibiotice și medicamente care reduc producția de acid gastric, cunoscutele inhibitori ai pompei de protoni.
Cercetătorii de la Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (CIRC) și agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au realizat o modelare la scară largă pentru a estima numărul de cazuri viitoare de cancer de stomac. Studiul s-a concentrat pe generația născută între 2008 și 2017, presupunând că strategiile actuale de prevenire și tratament rămân neschimbate.
Calculele cercetătorilor au luat în considerare numeroși factori, cum ar fi frecvența apariției cancerului la diferite vârste, probabilitatea de a muri înainte de a dezvolta cancer sau tendințele demografice, cum ar fi creșterea și îmbătrânirea populației.
Conform acestor simulări, se estimează că 15,6 milioane de cazuri noi de cancer gastric vor apărea la nivel mondial pe parcursul vieții întregii generații născute între 2008 și 2017. Dintre aceste cazuri, trei sferturi, adică 76%, ar fi atribuibile unei infecții cu H. pylori și ar putea fi prevenite.
Asia, cea mai afectată
Conform rezultatelor studiului, Asia ar fi regiunea cea mai afectată, cu 10,6 milioane de cazuri, urmată de America de Nord și de Sud, cu 2 milioane, și Africa, cu 1,7 milioane de cazuri.
Dacă ar fi pus în aplicare, un program de tratament și depistare a bacteriei H. pylori eficient în proporție de 100% ar putea preveni până la 75% din cazuri.
Programele eficiente în proporție de 80% sau 90% ar permite prevenirea între 60% și 68% din cazurile de cancer de stomac.
Cercetătorii au subliniat rentabilitatea acestor strategii, care ar fi accesibile chiar și mediilor cu venituri reduse și comparabile cu campaniile de vaccinare împotriva papilomavirusului uman (HPV) sau hepatitei B.
Specialiștii solicită, de asemenea, investiții în cercetarea unui vaccin, reamintind că acest tip de cancer rămâne o amenințare mondială, în special pentru tânăra generație. În ultimii ani, cancerul de stomac a cunoscut o creștere alarmantă în rândul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani.
Articolul O bacterie din copilărie ar putea cauza 15 milioane de cazuri de cancer apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
O bacterie contractată adesea în copilărie și care rămâne latentă în organism pentru ani de zile ar putea fi responsabilă pentru milioane de cazuri de cancer de stomac în următoarele decenii.
Articolul O bacterie din copilărie ar putea cauza 15 milioane de cazuri de cancer apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax