
stirile imobiliare
Orașele, care adăpostesc jumătate din populația globală și generează 80% din PIB-ul mondial, se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza fenomenelor meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice. Evenimente, precum incendiile din zona metropolitană Los Angeles, au evidențiat impactul sever asupra infrastructurii, economiei și locuitorilor. Potrivit Băncii Mondiale, numărul orașelor expuse la temperaturi extreme se va tripla până în 2050, iar aproape două miliarde de oameni sunt vulnerabili la inundații.
Analizând 63 de orașe mari, Arup, o companie globală de consultanță în domeniul ingineriei, designului și planificării urbane, a realizat studiul Indicatorul pentru Redefinirea Competitivității Orașelor. Cercetarea arată că orașele care includ reziliența climatică în strategiile lor atrag mai ușor investițiile.
Criteriile tradiționale de competitivitate urbană, axate pe performanța economică și infrastructură, nu vor mai fi suficiente, potrivit sursei citate. Investitorii importanți și liderii globali din mediul de afaceri și administrațiile publice caută orașe care au planuri solide pentru a face față provocărilor climatice și sociale actuale, cum ar fi tranziția către energii regenerabile și îmbunătățirea calității aerului. Mediile urbane transmit, în acest fel, un semnal clar că au o viziune pe termen lung, fiind percepute ca mai bine pregătite să facă față riscurilor precum valurile de căldură sau inundațiile și cu condiții mai stabile pentru afaceri și viață, scrie Reuters.
Succesul urban va ține de rezistența la schimbările climatice
Orașe precum Paris, Vancouver și Singapore sunt considerate orașe – model datorită măsurilor proactive împotriva riscurilor climatice. Alte orașe precum Lima, Seoul, Melbourne și Buenos Aires se remarcă prin abordări inovatoare în domeniul acțiunii climatice și al capacității de adaptare. Miami a lansat un „forever bond” (un împrumut fără dată de scadență) de 400 milioane de dolari pentru a finanța proiecte care ajută orașul să facă față schimbărilor climatice și a numit responsabili de gestionarea temperaturilor ridicate, ceea ce a întărit atât adaptarea orașului, cât și atragerea investițiilor.
Inițiative precum rețeaua internațională de responsabili șefi pentru căldură, lansată de Climate Resilience Center, sprijină orașele în schimbul de bune practici și în consolidarea măsurilor de protecție pentru populațiile vulnerabile la adaptarea pe o presupun schimbările climatice. Această schimbare de paradigmă redefinește succesul urban, plasând capacitatea de adaptare la climă în centrul competitivității orașelor viitorului, potrivit specialiștilor.
Articolul Orașele trebuie să arate că sunt pregătite pentru șocurile climatice pentru a-și menține atractivitatea apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Odată cu schimbările climatice rapide și fenomenele meteorologice extreme, orașele trebuie să-și redefinească competitivitatea. Nu mai este suficient să se bazeze pe indicatori economici tradiționali, iar succesul urban depinde tot mai mult de capacitatea de adaptare la crize climatice, de măsurile de reziliență și de politici sustenabile. Orașele care integrează aceste strategii devin lideri în atragerea investițiilor și protejarea locuitorilor, arată un studiu preluat luni de Reuters.
Articolul Orașele trebuie să arate că sunt pregătite pentru șocurile climatice pentru a-și menține atractivitatea apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax