
stirile imobiliare
Toate cele șapte fonduri de pensii Pilon II au recuperat integral pierderile de 4,8 miliarde de lei cauzate de instabilitatea politică de după primul tur al alegerilor. Revenirea a fost susținută de creșterea bursei la maximul anului și de scăderea dobânzilor, pe fondul victoriei proeuropene a lui Nicușor Dan, notează Ziarul Financiar.
„Practic pensiile tuturor sunt acum mai mari decât erau înainte de alegeri”, a precizat analistul economic George Moț, care a adăugat că „rezultatul final al alegerilor a confirmat direcţia pro-europeană a României, ducând la creşterea burselor şi scăderea dobânzilor la care se împrumută statul. Iar efectul acestor evoluţii pozitive s-a văzut imediat şi în pensiile private”.
După primul tur, fondurile Pilonului II pierduseră 3% din valoarea activelor
În prima săptămână după turul întâi al alegerilor, între 5 și 9 mai, activele fondurilor de pensii private au înregistrat scăderi, datorită tensiunilor politice care au generat presiuni de vânzare la Bursa de Valori București (BVB), deprecierea monedei naționale și creșterea costurilor de finanțare ale statului. Indicele BET, principalul indice bursier al BVB, a scăzut în această perioadă cu aproximativ 3%, iar dobânzile la titlurile de stat pe 10 ani au depășit pragul de 8%. Pierderile celor șapte fonduri ale Pilonului II au reprezentat 3% din valoarea activelor.
Fondurile au reușit să recupereze integral, ba chiar să înregistreze câștiguri după rezultatele alegerilor prezidențiale care marcau un semn important de stabilitate. În acest fel, Pilonul II, care gestionează economiile pentru pensionare a peste 8,3 milioane de salariați români, a trecut cu bine peste această perioadă volatilă, beneficiind de redresarea indicilor bursieri și a costurilor de finanțare ale statului.
„Faptul că Pilonul II a recuperat scăderile cauzate de agitaţia politică reprezintă o veste pozitivă pentru participanţi, dar este important ca aceştia să aibă în vedere câteva aspecte-cheie“, a precizat Bogdan Dumitrescu, conferenţiar universitar doctor ASE Bucureşti, pentru sursa citată, care a explicat și mecanismul acestor fonduri.
Tocmai diversificarea portofoliilor „reduce riscurile și atenuează pierderile”
Portofoliile fondurilor de pensii Pilon II sunt diversificate, incluzând titluri de stat, acțiuni, depozite și alte instrumente, ceea ce „ajută la reducerea riscurilor și la atenuarea pierderilor” în perioade volatile. Fluctuațiile pe termen scurt sunt firești, însă fondurile sunt gestionate cu un orizont pe termen lung, cu scopul de a proteja și a crește capitalul, iar contribuțiile lunare continue, chiar și în perioadele de scădere, pot aduce câștiguri mai mari odată cu redresarea pieței: „Participanţii la Pilonul II trebuie să aibă încredere în caracterul pe termen lung şi diversificat al sistemului. Recuperarea scăderilor arată rezilienţa fondurilor, iar volatilitatea este un fenomen natural, nu un motiv de panică.”
Chiar dacă retragerile zilnice din fondurile de pensii sunt minime, acestea trebuie să își evalueze activele zilnic, ceea ce înseamnă că orice fluctuație de pe bursă sau de pe piața titlurilor de stat se reflectă imediat în valoarea conturilor. De aceea, în perioada de instabilitate care a urmat primului tur al alegerilor prezidențiale, milioane de salariați au observat scăderi temporare ale pensiilor pe care le acumulaseră.
Articolul Pensiile private Pilon II și-au recuperat integral pierderile suferite după primul tur al prezidențialelor apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Fondurile de pensii private din Pilonul II și-au recuperat pierderile de 4,8 miliarde de lei cauzate de turbulențele politice urmate primului tur al alegerilor, pe fondul revenirii bursei și scăderii dobânzilor după victoria lui Nicușor Dan, potrivit analiștilor Ziarului Financiar, care a relatat miercuri că „victoria lui Nicușor Dan a săltat bursa la maximul anului 2025”.
Articolul Pensiile private Pilon II și-au recuperat integral pierderile suferite după primul tur al prezidențialelor apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax