
stirile imobiliare
Progresele Chinei în domeniul inteligenței artificiale, care permite dezvoltatorilor de roboți să integreze hardware-ul deja impresionant al acestora cu software-ul necesar pentru a-i face valoroși din punct de vedere economic, au fost evidențiate marți de Reuters.
Roboții umanoizi din China, alimentați de inteligență artificială, vor transforma industria manufacturieră și vor schimba modul în care oamenii muncesc și trăiesc. Președintele Chinei a subliniat importanța roboților umanoizi pentru Beijing în contextul tensiunilor comerciale cu SUA, al îmbătrânirii populației și al încetinirii economiei, în timpul unei vizite la roboții creați de startup-ul AgiBot din Shanghai, unde a glumit că „aceștia se mișcă atât de bine încât ar putea chiar juca într-o echipă de fotbal”.
„Imaginați-vă doar că, într-o zi, în propria noastră fabrică de roboți, roboții noștri se vor asambla singuri,” a precizat Yao Maoqing, partener al startup-ului chinez
Evoluția Chinei în domeniul inteligenței artificiale, susținută de succesul firmelor autohtone precum DeepSeek, dar și de sprijinul guvernamental considerabil, permite dezvoltatorilor de roboți să combine hardware-ul deja impresionant al acestora cu software-ul necesar pentru a-i face economic valoroși. Progresele în dezvoltarea „creierelor” roboților vor face ca aceste mașini din metal să devină lucrători productivi și autodidacți, potrivit sursei citate.
China domină piața mondială a roboților umanoizi
China deține un avantaj major în domeniul roboților umanoizi datorită controlului asupra a 90% din componentele hardware necesare, ceea ce reduce dependența de importuri. Drept urmare, țara domină lanțul global de aprovizionare, reprezentând cea mai mare parte a producătorilor activi în acest sector. Implementarea la scară largă a roboților pe liniile de producție va ajuta statul chinez să stimuleze în continuare creșterea economică și să-și consolideze poziția de lider în sectorul manufacturier, transformând acest domeniu într-un nou punct de rivalitate cu Statele Unite.
În anul 2024, companiile chineze au fost mult mai active decât cele americane în dezvoltarea roboților umanoizi, lansând 36 de modele de la 31 de firme, față de doar 8 modele create de SUA, potrivit rapoartelor băncii americane de investiții Morgan Stanley. Cel puțin șase firme din China au anunțat că au început deja producția în masă a roboților umanoizi sau se pregătesc să o lanseze în cursul acestui an.
Programe de sprijin pentru muncitorii înlocuiți de inteligența artificială
Autoritățile de la Beijing nu au stabilit încă cum vor gestiona disponibilizările muncitorilor a căror muncă va fi substituită de mașinile inteligente. La o întâlnire recentă, pe care președintele Xi Jinping a găzduit-o pentru firmele private, a fost propusă lansarea unui program de asigurare pentru șomajul datorat inteligenței artificiale, care ar urma să ofere sprijin financiar angajaților înlocuiți de roboți pe o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni.
Presa chineză a transmis că, asemenea revoluțiilor industriale anterioare, noile tehnologii vor genera mai multe locuri de muncă pe termen lung, compensând astfel impactul negativ inițial.
Pentru început „prototipurile vizează locuri de muncă pe care oamenii nu vor să le facă din cauza naturii lor plictisitoare sau repetitive, precum și sarcini periculoase”, a declarat Tang Jian, directorul tehnic al Centrului de Inovație în Robotică Umană de la Beijing.
Autoritățile chineze folosesc tehnologia ca pe un element crucial în combaterea deficitului de muncă
În ciuda temerilor legate de disponibilizări, autoritățile de la Beijing consideră tehnologia crucială pentru a face față deficitului de forță de muncă, mai ales acolo unde cererea este mare, precum îngrijirea vârstnicilor, având în vedere îmbătrânirea rapidă a populației Chinei, care numără aproape 1,4 miliarde de locuitori. Guvernul chinez a lansat un plan național pentru îngrijirea bătrânilor, în care este încurajată utilizarea roboților umanoizi și a inteligenței artificiale. Dezvoltatorii chinezi spun că, în următorii 5-10 ani, roboții vor putea îndeplini sarcini precum aranjarea camerei vârstnicului, manipularea coletelor sau chiar mutarea persoanelor cu mobilitate redusă din pat în baie.
Articolul Roboții umanoizi se pregătesc să înlocuiască din ce în ce mai mulți lucrători chinezi apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
În timp ce Statele Unite negociază cu China tarifele impuse de Donald Trump pentru a sprijini redresarea locurilor de muncă în manufactura americană, Beijingul a declanșat o nouă revoluție industrială, în care multe dintre sarcini vor fi realizate de roboți umanoizi.
Articolul Roboții umanoizi se pregătesc să înlocuiască din ce în ce mai mulți lucrători chinezi apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax